20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 18

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Sigurno u kući imate poneku praznu flašu. Bilo da su svojevremeno sadržale vaše omiljeno piće koje ste dobili na poklon od drage osobe ili ste još letos hteli da u njih sipate domaći sok koji niste stigli da napravite, te prazne flaše vam samo zauzimaju prostor, ali vi jednostavno nemate srca ili vremena da ih bacite. Možda ste i od onih (poput mene) koji svemu traže još neku namemu i koji vole da recikliraju, ali do sada niste uspeli da smislite novi način primene ovih flaša. Imam fantastično rešenje za vas - u 18. od 20. novogodišnjih projekata pokazaću vam kako da flašu ukrasite FIMO anđeoskim krilima i napravite svećnjak koji će da izaziva divljenje ne samo tokom predstojećih praznika, već i tokom svih svečanih ili romantičnih večera koje ubuduće budete organizovali. Ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Papir za pečenje
Makaze
Prazne flaše (čiste i bez etiketa)
Slikarska četkica
Zlatna žica za nakit
Klešta
Tanke sveće
KORAK 1.
Omekšajte paketić rubin kvarc gline, pa na FIMO mašini napravite pločicu na podešavanju 1. Omekšajte i drugi paketić rubin kvarc gline, pa i od nje napravite pločicu na podešavanju 1. Stavite pločice jednu preko druge, pa pređite valjkom da se glina spoji. Provucite glinu kroz FIMO mašinu na podešavanju 1 kako biste dobili veliku pločicu, pa je postavite na list papira za pečenje.
KORAK 2.
Odštampajte šablon za velika krila (šablon 1) i prateći linije isecite ga makazama. Postavite šablon na glinu, blago pritisnite i prateći ivice papira nožićem isecite željeni oblik krila. Pažljivo uklonite višak gline, pa odlepite šablon. Premesite glinu, napravite pločicu na FIMO mašini na podešavanju 1 i ponovite postupak da isečete drugi deo krila.
KORAK 3.
Postavite oba krila na papir za pečenje i to tako da se središnje ivice lepo spoje. Poravnajte spoj prstima, pa pažljivo postavite zlatne listiće preko krila. Pređite slikarskom četkicom da se listići dobro spoje sa glinom.
KORAK 4.
Vratite šablon na krila, pa alatom za modelovanje utisnite linije na krajevima krila. Uklonite šablon, pa alatom za modelovanje ponovo pređite preko utisnutih linija kako biste ih dodatno istakli. Na ravnom delu krila utisnite polukrugove alatom za modelovanje. Pritisnite tek toliko da se listić blago podigne, a da glina ispod njega postane vidljiva. Ispecite u rerni 30 minuta na 110 ° C.
KORAK 5.
Da bi krila mogla kasnije biti postavljena na flašu, potrebno je da budu blago zakrivljena. To ćete postići tako što ćete flašu položiti na radnu površinu i sa strane postaviti dva drvena bloka (može i dve čaše). U ovom koraku budite pažljivi, jer ćete raditi sa još vrućom glinom. Kada izvadite krila iz rerne središnji deo postavite na grlić flaše, a krila na drvene blokove (ili čaše). Flaša i čaše će dati glini potreban oslonac i omogućiti da se glina blago zakrivi dok se hladi. Ostavite krila na osloncu da se dobro ohlade.
FIMO burgijom u sredini krila probušite dve rupice. Izlakirajte krila. Dok se lak suši kleštima isecite žicu dugačku od 10 do 15 centimetara. Provucite žicu kroz rupice, postavite krila na flašu i zavrnite žicu u pozadini flaše. Odsecite eventualni višak žice. Postavite sveću u grlić flaše i vaša dekoracija je spremna da zadivi i ukućane i goste.
SAVET
Na isti način možete ukrasiti i vinske čaše. Jedina razlika u postupku izrade je što treba da odštampate šablone za mala krila (šabloni 2, 3 i 4). Krila povežite zlatnim ukrasnim kanapom, u čaše stavite ukrasne kamenčiće ili stakalca i dodajte svećice.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.