FIMOLOGIJA: ŠTA JE SAMOSUŠEĆA GLINA?

Samosušeća glina, kako joj ime kaže, se suši sama, odnosno stvrdnjava se na sobnoj temperaturi usled cirkulacije vazduha. Samosušeće gline mogu biti izrađene na bazi ulja, vode, voska, celuloze... Kao što postoji nekoliko linija polimerne gline (Professional, Effect, Soft i Kids), tako u FIMO programu postoje i tri različite vrste samosušećih glina izrađenih na bazi vode. Sve one nose naziv FIMO Air, a podeljene su u linije:
*Osnovna (Basic) - zbog svog sastava i prirodnih tonova nakon sušenja izgleda slično zemljanoj glini, odnosno keramici. Dostupna je u tri boje (beloj, bež i terakota) i u pakovanjima od 500 i 1.000 grama. 
*Prirodna (Natural) – napravljena je od 95 % prirodnih sastojaka, a zahvaljujući celuloznim vlaknima koje sadrži, nakon sušenja ima prirodan izgled prave keramike. Veoma je otporna na lomljenje i idealna je za izradu skulptura. Dostupna je u devet boja i u pakovanjima od 350 i 500 grama. 
*Lagana (Light) – je veoma lagana samosušeća glina. Nakon sušenja veoma je snažna, a zbog svoje minimalne težine idealna je za izradu visećih ukrasa i ornamenata. Inače, ovo je jedina glina na svetu koja može da se peče u mikrotalasnoj, čime se skraćuje vreme sušenja. Dostupna je u dve boje (bela i terakota) i u pakovanjima od 125, 250 i 500 grama.
FIMO samosušeće gline su namenjene svima – profesionalnim umetnicima, hobistima, deci... Veoma su lake za obradu i nije ih potrebno peći. Njihova savitljivost u svežem stanju i postojanost nakon sušenja omogućava izradu niza velikih i malih predmeta uz upotrebu raznih tehnika. Odlične su za izradu raznih dekorativnih predmeta, poput ukrasnih figurica, lutaka, velikih skulptura, činija, vaza... Pogodne su za školske i kreativne projekte u dečjim vrtićima, a mogu lako da se oblikuje uz upotrebu FIMO modli. 
Sve su odmah spremne za upotrebu, odnosno nije ih potrebno omekšavati kao što to činimo sa polimernom glinom. Kako su pomalo gnjecave potrebno je zaštititi radnu površinu aluminijumskom ili plastičnom folijom. Da bi se rastanjile najbolje je staviti ih između dva komada plastične folije i razvaljati ih FIMO oklagijom. 
FIMO Air Light je pre upotrebe dobro izvaditi iz pakovanja i ostaviti da odstoji na vazduhu oko 20 minuta, jer je tada podatnija za rad. Ukoliko vam se tokom rada Basic i Natural počnu sušiti ili raspucavati, najbolje je da umočite prste u vodu i uz nežan pritisak izgladite površinu. Na ovaj način možete izgladiti i oštre ivice na predmetu koji pravite. 
Po izradi željenog predmeta neohodno je da ga ostavite da se osuši na vazduhu. Za razliku od polimerne gline koja je sklona privlačenju prašine, FIMO Air možete ostaviti nezaštićenu bez straha da će sitne čestice u vazduhu narušiti vaš rad.
Predmete od FIMO Air najbolje je da ostavite na suhom i toplom mestu, ali daleko od direktnih sunčevih zraka ili drugog izvora toplote (kao što je radijator) kako bi se sprečilo njihovo raspucavanje tokom sušenja. Vreme sušenja varira od veličine i debljine izrađenog predmeta, ali obično je potrebno od 12 do 48 sati, nakon čega možete da dodatno obradite predmet šmirglanjem, bojenjem, oslikavanjem, bušenjem, lakiranjem... 
Preostalu FIMO Air glinu čuvajte u originalnom pakovanju, koje ćete pažljivo zatvoriti, te staviti u plastičnu zip kesicu iz koje ćete istisnuti vazduh koliko god je to moguće. Kesicu odložite u plastičnu kutiju čiji poklopac dobro dihtuje, kako biste sprečili da se preostali FIMO Air osuši. Na ovaj način samosušeću FIMO glinu možete čuvati mesecima, iako znam da kada jednom počnete raditi sa nekom od njih za to neće biti potrebe. :)

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.